Ludewics Traditionella Cider

Traditionell cider, ett jäkla jobb.

Plocka så mycket äpplen du kan bära, musta dem, tillsätt jäst och lite socker… klart.

Mer noggrannt så handmustade jag 20 liter must, vilket krävde 6 fulla bärkassar med äpplen. Äpplena var blandade "hästhage-äpplen", alltså de där sura trista äpplena som inte är ätbara, som många kallar vildäpplen (men inte är det) Dessa äpplen har jag kört i mixer, och kramat ur för hand då jag ville att de skulle oxidera ordentligt. (En historisk mustningsprocess inbegrep inte syrefria miljöer)

Musten i sig låg på en sockerhalt på strax över 45 oe, och jag sötade upp musten med ca 800 gram socker till oe 60. Jag tillsatte sedan "Wyeast sweet mead yeast" (jag vågar inte lite på spontanjäsning från hästhagarna) och lät det jäsa så långt det orkade. Då jag inte ville stoppa jäsningen manuellt så fick jag så vackert vänta ut processen. (jag kontrollerade därför inte slutsötman då en jäst är ganska konsekvent, och då jag vet startsötman så kan jag därigenom få ett kontrollerat slutresultat.

Slutresultatet så.. en lite sträv, mustig äpplesmak, syran och sötman finns båda kvar, och även om att "det jävliga" i äpplena kommer fram så blir det en frisk och angenäm dryck.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License