Cider

Cider

Först vill vi klargöra att det som finns i matvaruaffärer under namnet cider är Äppelläsk och inget annat. Riktig cider är torr och frisk dryck och är ungefär lika stark som starköl som först på senare år har börjat bli mousserat. En annan sak att tänka på är att en cider är baserad på äpplen, den kan vara smaksatt med annat men basen är äpplen.

Lite historia:

Man vet inte när cidern först upptäcktes. Det enda man vet är att när Normanderna erövrade England i mitten av tusentalet tog de med sig traditionen att tillverka cider som spred sig och blev näst intill en nationaldryck.
Den kom till Sverige först på 1600-talet men det blev inte något större intresse bland vanligt folk, troligen för att det var för surt och svagt så folk höll sig mest till öl och brännvin. Det hela slutade med att all import och tillverkning av cider förbjöds. Myndigheterna tyckte att svenskarna drack för mycket och en ny rusdryck skulle bara leda till mer drickande. Det var först 1990 som det blev lagligt igen. Och då började systembolaget att importera i stora mängder.

Att göra cider:

Jag har på ett ungefär följt en beskrivning som jag läste i en bok för 10 år sedan. Det mesta finliret har jag glömt men jag har improviserat efter vad jag mindes.

Råvaorna du behöver är:

- Äpplen (smaken sägs kunna variera beroende på vilken slags äpplen man använder, men jag har varit tvungen att ta de jag har kommit över). Räkna med att du får ut ungefär 0,5 l äppelmust av 1 kg äpplen.
- Jäst. Jag har jobbat med ospecificerad vinjäst.
- Jässtopp.
- Socker för eftersötning.

Det första du behöver göra är att få ur äppelmusten ur äpplena. Det finns olika metoder att pressa dessa, men själv tycker jag att en modern råsaftcentrifug ger ett bra resultat.
När jag hade lagom mängd (ca 25 liter) tillsatte jag jästen och lät den jäsa ut. Tog mellan tre och fyra veckor. Därefter använde jag en jässtopp och tappade om cidern. En erfarenhet jag hade sedan förra gången jag gjorde cider var att den fäller mycket i flaskorna, så jag tappade om den ytterligare tre gånger med ett par tre dagars mellanrum.
Cidern jag fick ut då var en väldigt sur och sträv dryck, så eftersötade med socker. Den exakta mängden socker vet jag inte. Jag hällde i på en höft och smakade av tills det blev bra (en inte helt otrevlig syssla måste jag erkänna).
Drycken var nu redo att buteljeras. Jag föredrar vinflaskor med riktig kork. Det ger ett trevligt intryck och känns roligare.
Jag låter cidern mogna på flaskan mellan en och två månader för att den ska få en rundare smak och flaskorna bör, enligt boken, inte lagras längre än ett år. Jag vet inte varför (har inte räckt så länge) men jag har ett par flaskor som jag tänkte prova med.

Tankar till nästa gång:

Jag har sparat en jästkultur från ett spontanjäst mjöd som jag planerar att använda i nästa sats.
Jag planerar att använda ojäst äppelmust till eftersötningen för att slippa sockret.

Kryddningar:

Som sann bryggare kan jag inte låta bli att prova mig fram med olika smaker, så jag gjorde några varianter förutom den naturella:
En julcider smaksatt med kanel och kardemumma.
En som fick stå och dra med lapsang (te).
En där jag lade ner lite rostad ekbark i varje flaska för att se om jag kan få fram en smak av fatlagring.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License